Aktuality

Travellunch ve vzdělání horských průvodců

Travellunch ve vzdělání horských průvodců

31.8.2013

Zajímáte se o možnosti použití dehydrované stravy? V rámci vzdělávání seznamujeme budoucí horské průvodce s různými způsoby přípravy stravy v horách. Přečtěte si článek Tomáše Huska, mezinárodního horského průvodce UIMLA o zkušenostech s dehydrovanou stravou Travellunch.

„Mezinárodní oběd ve Vysokých Tatrách“ – Klárka (Česká asociace UIMLA) a Dominique (Belgická asociace UIMLA) (archiv Michala Lolloka)

To bylo tenkrát, když jsme jeli na jeden ze zimních bloků v rámci vzdělávacího kurzu pro budoucí horské průvodce do Vysokých Tater. Jedna ze zakládních informací od našeho hlavního lektora byla, že hlavní jídla jsou vyřešena centrálně, neboli že bude k dispozici dostatečný počet jídel Travellunch k testování.

Dlouhá tradice

Jídla Travellunch vyrábí německá firma Simpert Reiter GmbH, která byla založena v roce 1928. Zabývá se přípravou pokrmů pro outdoorové aktivity a cestování všeho druhu. Už 30 let si klade za cíl dodávat jídlo vysoké kvality pro všelijaká dobrodružství, aby splnila požadavky na rychlost a jednoduchost přípravy a nízkou hmotnost výrobků při současném zachování nutričních hodnot a chuť výsledného pokrmu. Jde o dehydrovaná jídla v bytelném obalu sloužícím zároveň pro samotnou přípravu. Balení má dobu trvanlivosti 2 roky bez vysokých nároků na skladování. Samotný výrobce slibuje kolem sta různých jídel a chodů, exiistují dvojté porce i bezmasé varianty, vše bez konzervačních látek. Nabídka u distributorů je pak omezenější.

„Příprava jídla před opuštěním tábora“ (archiv Michala Lolloka)

Rychlá příprava

Příprava je pak velice jednoduchá. Sáček se správně vedeným roztržením otevře, aniž by bylo potřeba nože či jiného nástroje a obsah se zaleje daným množstvím horké či studené vody (podle typu pokrmu), dobře se vše promíchá a několik minut se počká (vše dle návodu). Obal se slitým obsahem sám stojí díky do široka tvarovanému dnu. Po následné konzumaci nám pak místo špinavého ešusu zůstene jen skladný obal, který má asi 17 gramů. Výhody oproti standardní přípravě teplého jídla jsou už více než zřejmé. Rychlost, jednoduchost, energetická nenáročnost.

Vaříme-li si například těstoviny (byť v expresní verzi), potřebujeme nejen ohřát jisté množství vody, ale poté vařit několik minut i samotné těstoviny. Podobně rýže, bulgur atd. Jídlo pak třeba vylepšujeme různými omáčkami, masem z konzerv apod. To vše nás stálo energii navíc v podobě zbytečného nošení vody, která je všude obsažena. A k tomu nám stejně nutně zbydou všemožné (i méně skladné) obaly. Pokud si tedy nekdo nedá práci s tím, že si jídlo nasuší předem sám, kvalitní instantní jídla budou pro delší treky, kdy hraje hmotnost a výživnost jídla zásadní roli, jasnou volbou.

„Stanové vaření po návratu z výcviku“ (archiv Michala Lolloka)

Nyní se vrátím k našemu kurzu a zkušenostem z Tater. Vzhledem k naší promrzlosti a únavě jsme byli jistě rádi, že jídlo nemusíme nijak složitě řešit. Stačilo vylovit pytlíky Travellunch a rozehřát něco sněhu, co se povaloval všude kolem. Po zalití, co možná nejdůkladnějším rozmíchání dostatečně dlouhou lžící a pár minutách hladového čekání jsme se pustili do jídla. Chuť pokrmů jistě nemohla nikoho urazit a šlo o zážitek, který nelze srovnat s všudypřítomnými a známými těstovinami s omáčkou. Co si ale pamatuju ze všeho nejvíce bylo to, že velikost porcí byla opravdu dostatečná a nakonec se ukázalo jako největší meta sníst vše, co jsme si to odpoledne navařili.

Je známo, že při náročné turistice člověk spotřebuje tak velké množství energie, že jej často není ochoten nebo schopen přijmout zpět (dané množství jídla buď nelze sníst nebo dlouhé dny vláčet s sebou) a tak nutně dochází k úbytku tělesné hmotnosti. Proto je potřeba hledat co nejvhodnější poměr obsažené energie a hmotnosti jídla a vyváženost jednotlivých složek. Myslím, že Travellunch může při mnohých aktivitách znamenat tu správnou volbu, která navíc dobře chutná.

„To všechno sníme?“ (archiv Michala Lolloka)

Všechno má ale i své nevýhody, jinak by to snad ani nešlo a působilo by to podezřele. U Travellunch to může být na první pohled pro mnohé šetřivé našince cena. Nicméně v kombinaci s akcemi a množstevními slevami se jeden dostane na velice přijatelnou cenu a pak už není moc co řešit. Také nelze než souhlasit s názory, že se nic nemůže vyrovnat poctivé domácí kuchyni. Ale to je přeci už úplně jiný příběh…

Tomáš Husek, Mezinárodní horský průvodce UIMLA

Více informací naleznete na stránkách – www.jidlonacestu.cz

Český spolek horských průvodců děkuje za podporu společnosti R-SPORT s.r.o. a e-shopu vodahory.cz

Další aktuality

Útulna Carine, Černá hora

Útulna Carine, Černá hora

6.7.2024

Útulna Carine je oblíbeným místem k přenocování v Národním parku Komovi v Černé hoře. Prochází tudy zároveň stezka via Dinarica.

Celá aktualita
Petice: Zachovejme svobodu pohybu v lesích

Petice: Zachovejme svobodu pohybu v lesích

31.5.2024

Členové strany Zelených připravili petici Zachovejme svobodu pohybu v lesích.

Celá aktualita

Všechny aktuality